Cuvée 11
Villány / 2013

Kékfrankos, syrah , cabernet sauvignon , merlot és cabernet franc házasítása.  Mélybordó, piros bevillanásokkal. Illatában meggy és füge, ízében elsőre érett fekete cseresznye, aztán lopakodnak a gyümölcs mellé a  fűszeres, mogyorós, finom pörkölési aromák.  Jó egyensúlyú, klasszul strukturált bor, hosszú, sötét csokoládés kortya jó ideig a szájban marad.

Alk.: 14 % % sav: 5,9 g/l pH: 3,58.

Termőterület:

Dűlők: (Siklós) Zuhánya, Diósviszló, (Villány) Ördögárok, Kopár és a borászat közvetlen környéke

Az év:

Ilyet még nem látott a világ: április elején még országosan havazott, szóval tényleg az egész március téli hónappá vedlett vissza.

Utána gondoltuk, hogy behozza a természet a lemaradást, ennek ellenére döcögős lett a folytatás is. Hűvös, késői tavasz jött a virágzási időszak közepére – a korábban virágzó fajták esetében ez még ugyan szépen végbement. Gyönyörűen kifejlődött gazdag fürtöket nevelt a szőlő. Viszont a beköszöntő hidegfront a CF-KF virágzását tönkretette, elhúzódott majdnem 3 hétig. Sajnos ezek lettek a vesztes fajták az évjáratban mind mennyiségben (KF), mind minőségben (CF). Aztán az egyensúly újfent helyreállt, a CS, SY szépen kötött, forró száraz nyár érkezett, de a lemaradás sajnos így is lemaradás maradt. Betegségek „csak” a szokásos nyomás alatt tartottak minket.

Október első napjaira eső súlyos visszahűlés, majd esők is tarkították a képet, ami beindította a szüreti gépezetünket. Nem volt mire várni, az eső és hideg után a szőlő esélyei az érésre nyilvánvalóvá váltak. A visszatérő langyos finom meleg őszi idő ugyan még sokat segített a későn érő és ellenálló Cabernet fajtáknak, de mentünk előre, menekítettük a termést a botrytis karmából. Így végül a beérkezett szőlő a rigorózus válogatás után tiszta, elegáns borok alapja lett.

Borászat:

Az előhűtött alapanyag kézi fürt válogatása, majd gépi és kézi bogyóválogatás. A tiszta egészséges szemeket, szőlőfajtánként az erjesztő tartályban 3 napig hidegáztattuk, majd fajélesztős beoltás következett.

A cefrével való teljes kontaktidő 25-30 nap, volt mely alatt csömöszölést/körfejtést egyaránt alkalmaztunk. Préselés után hordóban ment végbe a teljes almasavbontás.

Érlelés: 13 hónapig, 70% használt, 30% új francia hordóban.