Cuvée 107
Tokaj / 2013

55% hárslevelű és 45% chardonnay házasítása. Illatában friss zöld fű, szőlővirág és zöld alma, kortyában egyszerre frissítő mineralitás és teltség sáfrány, sütőtök és grillázs ízjegyekkel, hosszú lecsengéssel.
Alkohol: 13.5%, sav: 6.3 g/l, cukor: 3.3 g/l.

Termőterület:

Dűlők: Mád/ Úrágya (vörösagyag, kvarctufit. Vékony termőréteg, apróköves, könnyen melegedő). Sárospatak/ Megyer (agyagbemosásos barna erdőtalaj).
Telepítés éve: 1971-81.
Szüret időpontja: 2013.szeptember 12-október 20.

Az év:

A tél hosszú volt és időszakosan nagyon hideg, sokszor a -20 ºC sem volt ritka. A rügyfakadás kitolódott április második felére, elnyúlt a virágzás is, hiszen lehűlt a levegő és gyakran esett az eső is a tavaszi időszakban. Mindez leginkább a sárgamuskotályt súlytotta, ahol sajnos 15-20%-os terméskiesésről is beszélhetünk.
A nyár szinte trópusi volt, és csapadékszegény. A szüret a 2012-es évhez képest inkább közelített a sokéves átlaghoz. Szeptember közepén szüreteltük a korai érésű fajtákat, a furmint, hárslevelű lassan, szépen érett, így jó sav-cukor egyensúlyban lévő szőlőt szüreteltünk októberben.
Az elmúlt évjáratok nem igazán örvendeztettek meg minket aszúval, 2013 ilyen szempontból kedvezően alakult. Nagyon jó minőségű, és mennyiségű aszúszemeket tudtunk kiválogatni. Összességében a tervezett mennyiségeket, minőségeket le tudtuk szüretelni, és a borok jelenlegi állapota kiváló minőséget sejtet. (Rakaczki Gábor, 2015. január).

Borászat:

Kézzel szüret után bogyóztuk a termést,

néhány órás cefreáztatást követően préseltük,

ülepítés után fajélesztős beoltást végeztünk.

Fahordóban erjesztettük.

Hét hónapig volt finomseprőn, közben heti két alkalommal battonage-t végeztünk.

A kétszer fejtett bort május elején házasítottuk.

80 %-ban almasavbontott.

A palackozásig acél tartályban tároltuk.