Cuvée 105
Tokaj / 2012

Hárslevelű,  furmint és egy kevés sárgamuskotály házasítása. Szalmasárga, mozgása a pohárban komoly szerkezetet ígér. Illata folyamatosan nyílik, eleinte földes, horzsaköves, aztán a levegőn egyre inkább a gyümölcsök dominálnak,  reszelt narancshéj, kajszibarack és ananász. A savak feszesen tartják a bort, a baracklekváros utóíz sokáig megmarad. A fajták szépen igazodnak egymáshoz, egyik sem kíván több lenni a másikánál.

Alk.: 13,5 %, sav: 6.8 gr/l.

Termőterület:

Dűlők: Birsalmás-dűlő, Bodrogkeresztúr: Medve-dűlő.

Telepítés éve: 1980-2003.

Az év:

Szokatlanul száraz évvel lepett meg minket 2012. A virágzás időben és optimális körülmények között ment végbe. Jelentősebb fertőzések nem voltak a szőlőben, így a termés is szépen fejlődött, amihez a kevesebb lelevelezést választottuk félve attól, hogy a savak elégnek. Az augusztusi forróság hatására az érés olyan mértékben felgyorsult, különösen a chardonnay, sauvignon blanc és a pinot noir esetében, hogy augusztus utolsó hetében el kellett kezdenünk a szüretet. Végül a tokaji fajták is sorra kerültek, amelyek szüretjét október elejére fejeztük be.

Borászat:

A kézi szüretelést követően az előhűtött szőlőt bogyóztuk, és 4-6 órás cefreáztatást követően préseltük. Ülepítés után fajélesztős beoltás következett.

Fahordóban és tartályban erjesztettük (98% volt hordóban, ebből 30% volt új fa, 70% 1-2 éves francia tölgy).

Finomseprőn érleltük 2-6 hónapig, közben seprőfelkeverést alkalmaztunk, majd a kétszer fejtett bort május elején házasítottuk.

Palackozásig acél tartályban tároltuk,

60 %-ban bontottunk almasavat.