Cuvée 105
Tokaj / 2013

Tokaji hárslevelű (60%), furmint (38%) és sárgamuskotály (2%) házasítása, a teljes szüretelt mennyiség két kiemelt dűlőnkről, a Birsalmásról, illetve a Medvéről származik.
Tiszta földes, horzsaköves illata a reszelt narancshéj és ananász felé nyílik. Baracklekváros, citromkrémes kerekségét feszes savak tartják egyensúlyban. Kortya hosszú, harmonikus és áradóan gazdag.
Alk: 13.5%, sav: 6.7g/l, pH: 3.26

Termőterület:

Dűlők: Birsalmás-dűlő, Bodrogkeresztúr: Medve-dűlő.
Telepítés éve: 1980-2003.
Szüret időpontja: 2013.szeptember 10-október 29.

Az év:

A tél hosszú volt és időszakosan nagyon hideg, sokszor a -20 ºC sem volt ritka. A rügyfakadás kitolódott április második felére, elnyúlt a virágzás is, hiszen lehűlt a levegő és gyakran esett az eső is a tavaszi időszakban. Mindez leginkább a sárgamuskotályt súlytotta, ahol sajnos 15-20%-os terméskiesésről is beszélhetünk.
A nyár szinte trópusi volt, és csapadékszegény. A szüret a 2012-es évhez képest inkább közelített a sokéves átlaghoz. Szeptember közepén szüreteltük a korai érésű fajtákat, a furmint, hárslevelű lassan, szépen érett, így jó sav-cukor egyensúlyban lévő szőlőt szüreteltünk októberben.
Az elmúlt évjáratok nem igazán örvendeztettek meg minket aszúval, 2013 ilyen szempontból kedvezően alakult. Nagyon jó minőségű, és mennyiségű aszúszemeket tudtunk kiválogatni. Összességében a tervezett mennyiségeket, minőségeket le tudtuk szüretelni, és a borok jelenlegi állapota kiváló minőséget sejtet. (Rakaczki Gábor, 2015. január).

Borászat:

A kézi szüretelést követően az előhűtött szőlőt bogyóztuk, és 4-6 órás cefreáztatást követően préseltük.

Ülepítés után fajélesztős beoltás következett. Fahordóban és tartályban erjesztettük (98% volt hordóban, ebből 30% volt új fa, 70% 1-2 éves francia tölgy);

finomseprőn érleltük 2-6 hónapig, közben seprőfelkeverést alkalmaztunk, majd a kétszer fejtett bort május elején házasítottuk, palackozásig acél tartályban tároltuk.

60 %-ban bontottunk almasavat.