Chardonnay +
Tokaj / 2012

Száraz chardonnay válogatás kamilla és körte illattal, a szájban gyömbér és tárkony dominanciával.

Gazdag ásványosságát finom hordóaromák keretezik, kortya telt és hosszú.

Alkohol: 14%, sav:  6.1 gr/l, pH:  3.35

Termőterület:

Dűlők:  (Sárospatak) Megyer, (Rátka) Padihegy-dűlők.

Az év:

 

Szokatlanul száraz évvel lepett meg minket 2012. A virágzás időben és optimális körülmények között ment végbe. Jelentősebb fertőzések nem voltak a szőlőben, így a termés is szépen fejlődött, amihez a kevesebb lelevelezést választottuk félve attól, hogy a savak elégnek. Az augusztusi forróság hatására az érés olyan mértékben felgyorsult, különösen a chardonnay, sauvignon blanc és a pinot noir esetében, hogy augusztus utolsó hetében el kellett kezdenünk a szüretet.

Végül a tokaji fajták is sorra kerültek, amelyek szüretjét október elejére fejeztük be.

Borászat:

A kézi szüretelést követően bogyóztuk a termést, és néhány órás cefreáztatást követően préseltük.

Ülepítés után fajélesztős beoltás, fahordóban és tartályban  18 C-on erjesztettük.

finomseprőn tartottuk a tartályos esetében  2 hónapig, a hordóban pedig 7 hónapig.

A kétszer fejtett bort május elején házasítottuk és palackozásig acéltartályban tároltuk.

Hordós érlelés 7 hónapig. A tétel 36 %-a tartályos erjesztésű és érlelésű.

2013. júliusában palackoztuk.