Chardonnay
Tokaj / 2014

Világos szalmasárga. Illatában sárgadinnye és zöldfűszerek, kortyában fű, lime

és finom vanília. A korty jóleső, harmonikus és hosszú.

Alk: 12.5%, sav: 5.3 g/l, pH: 3.49.

Termőterület:

Dűlők: Mád: (Birsalmás), Sárospatak: (Megyer), Rátka: (Padihegy-dűlők).

Az év:

A 2013-as enyhe tél jelentősen befolyásolta az egész következő évet: nagy számban teleltek át a különböző kártevők és gombák. A rügyfakadás megelőzte a korábbi évjáratokat, viszont azt követően egy hűvös periódus köszöntött be, aminek a következtében lelassult a hajtásnövekedés, így a virágzás már a megszokott időben volt. A kötődés közel 100%-os lett, ami jó szüretet vetített előre.

A termésnövekedés időszakának a közepén megjelent a lisztharmat a borvidéken, jelentős károkat okozva. Mi a rövidebb permetezési fordulókkal tudtunk védekezni a nagy nyomással szemben. A szüret idejére a darazsak, és a muslicák megjelenésével az ecetes rothadás indult be. Nagyon alapos válogatással kezdtük el a szüretet, ami kitartott a betakarítás végéig, aminek a következtében a tervezett termés 60%-át tudtuk betakarítani.

A beérkezett szőlőt az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan dolgoztuk fel, annyi külömbséggel, hogy a must ülepítésére, tisztítására nagyobb hangsúlyt fektettünk. Igyekeztünk elkerülni, hogy a szőlőben keletkezett illósavak az erjesztendő mustba kerüljenek. Az erjedések tisztán, ütemesen végbementek. Érezhető volt, hogy 2014 nem feltétlen a nagy borokról fog szólni. Az alapborok harmóniájának a beállításához részben almasavat bontottunk, részben hordóban érleltünk, így sikerült egy kis testet és harmóniát adni.

Borászat:

Kézi szüretelést követően bogyóztuk a termést, és néhány órás cefreáztatást követően préseltük.

Ülepítés után fajélesztős beoltás, fahordóban erjesztettük; finomseprőn érleltük hordóban 7 hónapig (27 % újhordó, 73 % használt francia hordó).

A kétszer fejtett bort május elején házasítottuk.

Az almasavat 90 %-ban lebontottuk. A palackozásig acél tartályban tároltuk.

Hordóban érett 7 hónapig.