Cabernet Sauvignon
Villány / 2014

Sötét rubinvörös, a friss szőlőhéj és tarkabors illatával. Ízében hűvös, fűszeres; élénk, finom, jóívű bor határozott, férfias tanninokkal, klassz szerkezettel.

Alkohol: 13.5%, sav: 5.47 gr/l.

Termőterület:

Dűlők: Makár (Siklós), Ördögárok és Kopár-dűlők (Villány)

Az év:

2014 enyhe telet hozott, ami előrevetített egy hűvösebb nyarat. A szezon elején, a rügyfakadás és hajtásnövekedés fázisában szépen, az elvárásoknak megfelelően alakult az időjárás, de az előző évhez hasonlóan hűvös, késői tavaszi idő alakult ki a virágzási időszak közepére.

A korábban virágzó fajták esetében (merlot, portugieser, pinot noir) gyönyörű, gazdag fürtöket nevelt a szőlő. A beköszöntő hidegfront miatt a cabernet franc és kékfrankos virágzása viszont elhúzódott,  ezért ezek a fajták idén mennyiségben az elvárások alatt teljesítettek.

Aztán az egyensúly újfent helyreállt, a  cabernet sauvignon és a syrah szépen kötött, szép termésnek adva lehetőséget.

A nagyon csapadékos nyár miatt extrém erős gombafertőzési nyomás alatt volt majd` az egész ország. A zöldmunkát és növényvédelmet nagy felkészültség mellett is szinte lehetetlen volt elégszer és időben elvégezni. Ezidáig nem fordult elő, hogy a botrytis itt-ott megjelent volna a fürtkezdeményekben zsendülés tájékán, most ezt is láttuk.

A rozé alapok és kékszőlők előszürete több kisebb hullámban történt az egészségi állapottól függően. A sűrű területbejárásoknak köszönhetően sokszor elkerülhetetlen, de nehéz és prompt döntések alapján kellett szervezni a szüretet,, ami segített elkerülni a termés gyors degradálódását.

Az szeptember – októberi időjárás sem hozott nagyságrendileg pozitív változásokat. A ritkán előbújó nap és esetenként langyos őszi idő ennek ellenére még sokat segített a későn érő és ellenállóbb cabernet  fajtáknak.

Így a beérkezett szőlő végül a  rigorózus  válogatás után tiszta,  könnyű borok alapja lett, a válogatás szerepe idén is nagyon felértékelődött. Igen nagy mennyiséget voltunk kénytelenek kidobni annak érdekében, hogy a tőlünk megszokott tisztaságú borok készüljenek. De reményeink szerint jó ívű, jó savú élénk és zamatgazdag borok születnek 2014-ből.

Borászat:

Az alapanyag kézi fürt válogatása, majd gépi és kézi bogyó válogatás.

A tiszta egészséges szemeket, az erjesztő tartályban rövid (3 napos) áztatás után fajélesztős beoltás majd almasavbontó kultúrával történő ráoltás következett.

A cefrével való teljes kontakt idő 20-24 nap, körfejtéses finom extrakciót alkalmaztunk.

Érlelés: 20% új, 80% használt francia hordó 5 hónapon át.