Cabernet Franc
Villány / 2012

Érett, sötét szín, majdnem feketébe hajló. Illatában megjelenik a pörkölt fa aroma, amit komplex és koncentrált gyümölcsösség vezet. Az áfonya, szilva, szeder,Végtelen rétegű, újra kóstolásnál már  a piros bogyós gyümölcsök is megjelennek. majd finom trüffelkrém és kakaó ahogy egyre jobban nyílik.

Ízében telt és kerek, húsos bor némi édes fűszerrel,finomra hangolt csokoládés tanninokkal. Jól struktúrált, lendületes, szép ívű bor komoly potenciállal.

Termőterület:

Dűlők: Makár (Siklós), Kopár, Ördögárok (Villány)

Meszes-löszös talaj, könnyű agyagos edrőtalaj keverékével.

Telepítés éve: 2006-2008.

Szüret időpontja: 2012.10.20-25.

Az év:

Úgy látszik, a klímaváltozás minket is lassan – lassan elért. Az idei évjárat izgalmakkal/végletekkel fűszerezetten telt gondoskodva arról, hogy véletlenül se gondolhassuk rutinszerű csuklógyakorlatnak a szőlőművelést.

A januári nagyon enyhe időt (16 fok Vince napon), majd a februári komoly fagyokat megsínylették egyes területek, a Kopáron egyenesen újra kell nevelnünk a törzseket. A hó takarásából kilógó törzsrészek teljesen elfagytak. A tavaszi indulás ennek ellenére jól ment, de a néhány esős nappal tarkított  tavaszban – a  hajtásnövekedés indulásakor, pont húsvét hétfőre –  újra fagyokat kaptunk, ami nagyon sok helyen okozott kárt.

Az esős és hűvös május mellé erős szelek is társultak a virágzás idejére, így az eleve elhúzódott; – illetve egyes érzékenyebb fajták a vártnál rosszabbul kötődtek. Ellenben a  folytatás szebben alakult. Május végétől hosszú, meleg és nyárias idők következtek. Csakhogy a nyár nem akart abbamaradni egy-egy port elverő nyári zivatar erejéig sem. Ha meg mégis, akkor ott jeget hozott.

A fejlődés kiegyenlítetten haladt a középérésű illetve késői fajták esetében.
A folyamatosan támadó gombás betegségeket is jól kordában tudtuk tartani. A korai fajták sajnos megsínylették a vízhiányos forró nyári időszakot, ezzel együtt nagyon korai szüretet hozva. A rozé alapul szolgáló szőlőket és a Pinot Noirt már augusztus 20-a után elkezdtük szedni, de a csavar itt jött: a Merlot rozénak szánt alapjait  is egyből vörösbornak kellett szedjük. Szóval nem volt idő tétlenkedésre, a fajták érési ideje 2012-ben összecsúszott. Aki jól intézte a logisztikát, csak az kerülhetett vezető pozícióba. A 2011-es évvel ellentétben nem lehetett (kellett) várni az elő és főszüret között 15-17 napot. A csúcsbor alapok is korábban érkeztek, akárhová nyúltunk ott érett szőlőt találtunk. Ennek ellenére megtettünk mindent az optimális szedési időpontok meghatározására. Így esett meg, hogy a területeinket október 5-re leszüreteltük. A nehézkes kezdetek ellenére a pincészetben optimistán tekintünk az új évjárat minőségére.

Borászat:

Az alapanyag kézi fürt válogatása, majd gépi és kézi bogyó válogatás. A tiszta egészséges szemeket,  az erjesztő tartályban rövid (3 napos) áztatás után  felmelegítettük, és fajéleszővel erjesztettünk. A cefrével való teljes kontakt idő 28-30 nap,  körfejtéses szín- és tannin extraktciót alkalmaztunk. Préselés előtt még tartályban, keresztbe oltással vagy hagyományosan hordóban történt az almasav bontása. A hordós érlelés hossza 19 hónap, új és másodtöltésű tölgyfahordókban.

Palackozás: 2014. július.