Birtok Hárslevelű
Tokaj / 2012

Illatában kakukkkfű, tavaszi mező és citrusok. A finom hordóaromát  ananász és aszalt kajszibarack egészíti ki. Savai harmonikusak, kortya selymes. Elegáns, harmonikus, delikát, finom.

Alkohol: 14.5, Sav: 5.8 g/l, pH: 3.31.

Termőterület:

Dűlők: Szent-Tamás, Úrágya (Mád), Sajgó (Bodrogkeresztúr).

Telepítés éve: 1981-2003.

Szüret időpontja: 2013. szeptember 13-28.

Az év:

Szokatlanul száraz évvel lepett meg minket 2012. A virágzás időben és optimális körülmények között ment végbe. Jelentősebb fertőzések nem voltak a szőlőben, így a termés is szépen fejlődött, amihez a kevesebb lelevelezést választottuk félve attól, hogy a savak elégnek. Az augusztusi forróság hatására az érés olyan mértékben felgyorsult, különösen a chardonnay, sauvignon blanc és a pinot noir esetében, hogy augusztus utolsó hetében el kellett kezdenünk a szüretet. Végül a tokaji fajták is sorra kerültek, amelyek szüretjét október elejére fejeztük be.

Borászat:

A kézi szüretet követően bogyóztuk a termést, néhány órás cefreáztatást követően préseltük.

Ülepítés után fajélesztős beoltás következett.

Fahordóban, és tartályban  18 C-on erjesztettük; finomseprőn tartottuk (a tartályos esetében  2 hónapig, a hordóban pedig 7 hónapig).

A kétszer fejtett bort május elején házasítottuk.

2013. júliusában palackoztuk.

Dijak, cikkek:

Decanter World Wine Award 2014 Gold Medal

“The perfume is big and bold, yet feminine – spring flowers, peaches, caramel, walnuts. Fine and inviting. Lovely focused fruit on the palate, citrus peel and white peach. Full-bodied and slightly waxy, with powerful yet well-balanced alcohol and refined acidity. Clean and long finish.”