Birtok Hárslevelű
Tokaj / 2014

Száraz tokaji hárslevelű válogatás tele illattal, főleg lestyánnal és orgonavirággal. Kortya friss, zöldborssal, gyömbérrel és érett őszibarackkal. Könnyed, lendületes bor határozott savakkal, hosszú és tiszta utóízzel.

Alk.: 14%, sav: 5.7 g/l; cukor: 3.32 g/l.

Termőterület:

Dűlők: Szent Tamás (41%), Úrágya (31 %) és Medve (28%) dűlők.

Szüret időpontja: 2014. október 18-20.

Az év:

Az enyhe tél befolyásolta az egész évet: a különböző kártevők és gombák vígan átteleltek. A fakadás megelőzte a korábbi évjáratokat, viszont azt követően egy hűvös periódus köszöntött be, aminek a következtében lelassult a hajtásnövekedés, így a virágzás, már a megszokott időben volt. A kötődés közel 100%-os lett, ami egy jó szüretet vetített előre.

A termésnövekedés időszakának a közepén megjelent a lisztharmat a borvidéken, jelentős károkat okozva. Mi a rövidebb permetezési fordulókkal tudtunk védekezni a nagy nyomással szemben.A szüret idejére a darazsak, és a muslicák megjelenésével az ecetes rothadás indult be. Nagyon alapos válogatással kezdtük el a szüretet, ami kitartott a betakarítás végéig, aminek a következtében a tervezett termés 60%-át tudtuk betakarítani.  A beérkezett szőlőt az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan dolgoztuk fel, annyi különbséggel, hogy a must ülepítésére, tisztítására nagyobb hangsúlyt fektettünk. Igyekeztünk elkerülni, hogy a szőlőben keletkezet illósavak az erjesztendő mustba bekerüljenek. Az erjedések tisztán, ütemesen végbementek. Érezhető volt, hogy 2014 nem feltétlen a nagy borokról fog szólni. Az alapborok harmóniájának a beállításához részben almasavat bontottunk, részben hordóban érleltünk, így sikerült egy kis testet, valamint harmóniát adni. A muskotály, sauvignon blanc kifejezetten élénk illatú, fűszeres utóízű. A furmint, hárslevelű üde , nyári bor lett, a savak frissítően gördülnek.

Összességében, az évjárat miatt néhány borunkat nem tudtuk elkészíteni, de amelyek palackba kerültek, rendben vannak: légiesek, könnyebb szerkezetűek, de aromásak és harmonikusak.

(R.G. 2015.december).

Borászat:

A kézi szüretelést követően bogyóztuk a termést, és néhány órás cefreáztatást követően préseltük, ülepítés után fajélesztős beoltás, fahordóban erjesztettük; finomseprőn tartottuk 4 hónapig.

A kétszer fejtett bort május elején házasítottuk, 80 %-ban almasavbontott.

Palackozásig acéltartályban tároltuk. Hordós érlelés 4 hónapig, 100 %-ban hordóban erjedt, és 5 hónapig tartályban érlelődött.

2014. szeptember 14-én palackoztuk.