Birtok Furmint
Tokaj / 2014

Hat dűlőnk furmintjából készült száraz birtokválogatás.  Gazdag illatában citromolaj és rózsabors, kortyában érett szőlő, őszibarack és karamell szép savakkal, kovaköves-sós lecsengéssel.

Alk.: 13%, sav: 6.1 g/l; cukor: 3.2 g/l.

Termőterület:

Birsalmás (21%), Padihegy (21%), Medve (16%), Úrágya (8%), valamint Szent Tamás,Teleki,Dorgó,Istenhegy és Szerelmi-dűlők együttesen 34%.

Az év:

Az enyhe tél befolyásolta az egész évet: a különböző kártevők és gombák vígan átteleltek. A fakadás megelőzte a korábbi évjáratokat, viszont azt követően egy hűvös periódus köszöntött be, aminek a következtében lelassult a hajtásnövekedés, így a virágzás, már a megszokott időben volt. A kötődés közel 100%-os lett, ami egy jó szüretet vetített előre.

A termésnövekedés időszakának a közepén megjelent a lisztharmat a borvidéken, jelentős károkat okozva. Mi a rövidebb permetezési fordulókkal tudtunk védekezni a nagy nyomással szemben.A szüret idejére a darazsak, és a muslicák megjelenésével az ecetes rothadás indult be. Nagyon alapos válogatással kezdtük el a szüretet, ami kitartott a betakarítás végéig, aminek a következtében a tervezett termés 60%-át tudtuk betakarítani.  A beérkezett szőlőt az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan dolgoztuk fel, annyi különbséggel, hogy a must ülepítésére, tisztítására nagyobb hangsúlyt fektettünk. Igyekeztünk elkerülni, hogy a szőlőben keletkezet illósavak az erjesztendő mustba bekerüljenek. Az erjedések tisztán, ütemesen végbementek. Érezhető volt, hogy 2014 nem feltétlen a nagy borokról fog szólni. Az alapborok harmóniájának a beállításához részben almasavat bontottunk, részben hordóban érleltünk, így sikerült egy kis testet, valamint harmóniát adni. A muskotály, sauvignon blanc kifejezetten élénk illatú, fűszeres utóízű. A furmint, hárslevelű üde , nyári bor lett, a savak frissítően gördülnek.

Összességében, az évjárat miatt néhány borunkat nem tudtuk elkészíteni, de amelyek palackba kerültek, rendben vannak: légiesek, könnyebb szerkezetűek, de aromásak és harmonikusak.

(R.G. 2015.december).

Borászat:

A kézi szüretelést követően bogyóztuk a termést, és néhány órás cefreáztatást követően préseltük, ülepítés után fajélesztős beoltás következett.

Erjesztés fahordóban és tartályban 18 C-on;

finomseprőn tartottuk a tartályos esetében 2 hónapig, a hordóban pedig 4hónapig.

A kétszer fejtett bort május elején házasítottuk, 50%-ban bontottunk almasavat.

A házasított bort palackozásig acéltartályban tároltuk.

Hordós érlelés: 30% 4 hónapig,  70 % tartályos erjesztésű, érlelésű.