Furmint
Birsalmás/Tokaj / 2013

Elegáns dűlőszelektált száraz furmint aszalt sárgabarack, citrus, kamilla és finom tölgy aromákkal. Áradóan gazdag ízét érett körte, szőlő és akácméz dominálja, némi friss rozmaringgal és majorannával.
Összetett és sokrétegű bor, komoly érlelési potenciállal. A dekantálást meghálálja.
Alkohol: 13%, sav: 6.1g/l, pH: 3.32.

Termőterület:

Dűlők: Mád: Birsalmás-dűlő.
Telepítés éve: 2000.
Szüret időpontja: 2013. október 29.

Az év:

A tél hosszú volt és időszakosan nagyon hideg, sokszor a -20 ºC sem volt ritka. A rügyfakadás kitolódott április második felére, elnyúlt a virágzás is, hiszen lehűlt a levegő és gyakran esett az eső is a tavaszi időszakban. Mindez leginkább a sárgamuskotályt súlytotta, ahol sajnos 15-20%-os terméskiesésről is beszélhetünk.
A nyár szinte trópusi volt, és csapadékszegény. A szüret a 2012-es évhez képest inkább közelített a sokéves átlaghoz. Szeptember közepén szüreteltük a korai érésű fajtákat, a furmint, hárslevelű lassan, szépen érett, így jó sav-cukor egyensúlyban lévő szőlőt szüreteltünk októberben.
Az elmúlt évjáratok nem igazán örvendeztettek meg minket aszúval, 2013 ilyen szempontból kedvezően alakult. Nagyon jó minőségű, és mennyiségű aszúszemeket tudtunk kiválogatni. Összességében a tervezett mennyiségeket, minőségeket le tudtuk szüretelni, és a borok jelenlegi állapota kiváló minőséget sejtet. (Rakaczki Gábor, 2015. január).

Borászat:

A kézzel szüretelt és alaposan átválogatott szőlőt kis méretű szüretelő tálcába gyűjtjük, amit éjszakára hűtött körülmények között tároltunk.

A bogyózott termést néhány órás cefreáztatást követően préseltük, ülepítés után fajélesztővel oltottuk be a mustot. Fahordóban erjesztettük; finomseprőn tartottuk 6 hónapig, a kétszer fejtett bort április elején házasítottuk a legszebb hordók kiválasztását követően ( 71%francia, 29% magyar fa, ebből 26% új, 74% 1-2 éves).

Palackozásig acéltartályban tároltuk.

60 %-ban bontottunk almasavat.