Aszúesszencia
Tokaj / 2003

Aranysárga színű, a pohárban lomhán mozgó bor. Illatában nagyon komplex: érett és aszalt sárgabarack, aszúszem, gomba, zöld tea, mogyoró, karamell, vanília jelenik meg. Szájban nagyon lágy és komplex: sárgabarack, vanília, grillázs, dohány. Magas cukortartalmát élénk és vibráló savassága ellensúlyozza. Hihetetlenül hosszú, sárgabarack, narancshéj ízű a lecsengése.

Cukor 266 g/l, Cukormentes extrakt: 72,4 g/l, Alkohol: 8,0 %, Sav 9,0 g/l

Termőterület:

Szőlőtőkék átlagos kora: 30-35 év

Szőlőfajták: Furmint

Fekvés: hegyoldal; dél-keleti, déli és délnyugati kitettség

Talaj: különböző vulkanikus talajok (zeolit, riolit, tufa, stb.) és lösz

Hozam: 500 liter/hektár

Szüreti időpont: 2003. November 20.-2003.December 20.

Az év:

2003-ban a rügyfakadás a szokásos időpontban következett be, Május elején. Az érés átlagos módon zajlott le. Az eléggé száraz tavaszt nagyon hosszú, meleg nyár, majd csapadékos ősz követte. A szüret 2003. November 4.-én kezdődött és 2004. Január 14.-éig tartott. A terméskorlátozásnak (maximum 7 fürtöt hagyunk tőkénként), a szorgalmas munkának és a késői szüretnek köszönhetően a bor nagyon komplex, erőteljes és ásványos.

Borászat:

Kézzel szüretelt, egész fürtben préselt szőlő az alapborhoz

Tőkéről kézzel, egyesével szüretelt aszúszemek

Új tölgyfahordóban saját élesztővel erjedt, 8 hónapig

36 hónapos új tölgyfahordós érlelés: 55% magyar, 30% francia, 15% amerikai  tölgy

Palackozási dátum: 2007. Március 1.

Letöltött palackok száma: 10.202

Cukor 266 g/l

Cukormentes extrakt: 72,4 g/l

Alkohol: 8,0 %

Sav 9,0 g/l

Dijak, cikkek:

Japan Wine Challenge- arany érem (2007)

Japan Wine Challenge- legjobb magyar bor (2007)

VinAgora Botrytis&Sweet Selection – ezüstérem (2007)

Decanter World Wine Awards – aranyérem (2008)

Decanter Asia Wine Awards –Central & Eastern European Sweet Regional Trophy  (2012)

Hong Kong International Wine & Spirit Competition – Best Eastern European Wine (2013)