Pinot Noir
Tokaj / 2013

Rubinvörös. Csokoládé és málna aromái a szájban vörös gyümölcsökkel és némi fával teljesednek ki. Savai harmonikusak, frissek és könnyedek, lecsengése hosszú

és kellemes.

Alk.: 13,4 %, sav: 6,3 g/l, pH: 3,52.

Termőterület:

Dűlők: Birsalmás és Padihegy-dűlők.

Az év:

A tél hosszú volt és időszakosan nagyon hideg, sokszor a -20 ºC sem volt ritka. A rügyfakadás kitolódott április második felére, elnyúlt a virágzás is, hiszen lehűlt a levegő és gyakran esett az eső is a tavaszi időszakban. Mindez leginkább a sárgamuskotályt súlytotta, ahol sajnos 15-20%-os terméskiesésről is beszélhetünk.

A nyár szinte trópusi volt, és csapadékszegény. A szüret a 2012-es évhez képest inkább közelített a sokéves átlaghoz. Szeptember közepén szüreteltük a korai érésű fajtákat, a furmint, hárslevelű lassan, szépen érett, így jó sav-cukor egyensúlyban lévő szőlőt szüreteltünk októberben.

Az elmúlt évjáratok nem igazán örvendeztettek meg minket aszúval, 2013 ilyen szempontból kedvezően alakult. Nagyon jó minőségű, és mennyiségű aszúszemeket tudtunk kiválogatni. Összességében a tervezett mennyiségeket, minőségeket le tudtuk szüretelni, és a borok jelenlegi állapota kiváló minőséget sejtet. (Rakaczki Gábor, 2015. január).

Borászat:

Kézi fürtválogatás, majd a bogyózást követően kézi bogyószelekció.

Az alapborokat spontán flórával, irányítottan erjesztettük.

Az extrakciós idő 28 nap volt.

Hordóban történt az almasav teljes lebontása.

A bor felében új, felében másodtöltésű francia hordóban érett 18  hónapig.