April 28, 2013

Kikerics, a minőségi villányi borok szimbóluma

A védett kikerics a Szársomlyó déli oldalán honos, a meleget elsőként megháláló, a legkorábban nyíló virágunk.  A villányi bor is ilyen: a Villányi hegység és a Szársomlyó hegyoldalaiban, dombtetőin és völgyeiben, a legtöbb meleget élvező szőlőültetvények terméséből készül.

A magyar kikericset ábrázoló védjegy a villányi borok címkéjén a 2006-os évjárattól kezdve a szabályozott körülmények között termesztett szőlőből készült bort jelenti.

 

Amennyiben egy bor megfelel a  borvidék eredetvédelmi szabályzatában előírt követelményeknek  és a Borvidéki Borbíráló Bizottság is megfelelő minőségűnek tartja, viselheti a kikerics védjegyet.

Classicus és Prémium

Az eredetvédelem két kategóriát különböztet meg.

A Villány classicus kategóriába a borok nagy többsége tartozik, amely a borvidékre és azon belül a fajtára jellemző borokat csoportosítja.

A prémium kategóriába azok a borok kerülnek, amelyek a classicus-nál szigorúbb szabályozásnak tesznek eleget, és több karaktert, egyedi dűlő-jelleget, valamint a borász, a borászat részéről további specifikus értékeket mutatnak fel.

A villányi borvidék védett eredetű borairól szóló FVM rendelet.